Rotary YBM-camp

*25 t/m 27 oktober 2017*

Dag 1

Woensdag was de eerste dag van het Rotary YBM camp. Net zoals bij de Seoul tour zouden ook hier weer de andere exchange studenten aanwezig zijn. Ik wist niet echt wat me te wachten stond dus het was nog een verrassing voor mij. Het werd gehouden in de YBM building in Hwaseong. Ik kwam wat later aan, aangezien ik en mijn gastmoeder nog wat moesten doen. Toen we aankwamen zat iedereen al in een lokaal. Er waren ook Koreaanse studenten en hun leraren aanwezig. Deze waren afkomstig van dezelfde school als 2 van de exchange students. We werden allemaal in groepen verdeeld naar herkomst van je thuisland. Aangezien ik de enige Nederlander was, moest ik met andere landen in een groep; één meisje uit Duitsland, 1 meisje uit polen en drie Koreaanse meisjes. Leuke meisjes waar het goed mee klikte. Ik kreeg een korte update over wat ze al gedaan hadden voordat ik aan kwam en wat we nog gingen doen. Ze gaven mij ook een naam kaartje waar, in plaats van Bente, Vente opstond. Wel weer jammer dat ze mijn naam niet goed konden schrijven haha. Maar toen ik dat vertelde hadden ze gelijk de V naar een B veranderd.

Het eerste wat we gingen doen was een kaartspel (een soort bingo). Iedereen had een pakje met kaarten. Op die kaarten stonden vragen en antwoorden. Het waren allemaal vragen over verschillende apps die handig voor je kunnen zijn. We moesten in totaal 25 kaarten hebben. We moesten die in rijen leggen zoals dat ook altijd met bingo ligt. De leraar begon met het zeggen van een vraag in het Engels, bijvoorbeeld: Ik wil graag makkelijk kunnen kijken waar ik kleding kan vinden in verschillende stylen? En dan moesten wij de vraag opzoeken in het Koreaans, want alle kaarten waren in het Koreaans. Als we de vraag hadden gevonden, moesten we roepen en zeggen wat het antwoord was (het antwoord stond op de achterkant van de vraag) als je het goed had dan mocht je een extra kaart omdraaien en had je dus een voordeel. De kaart die je omdraaide werd de nieuwe vraag en de andere groepen moesten het andere antwoord vinden en zo ging het door tot iemand bingo had. Helaas hadden wij verloren, maar het was wel leuk om te spelen.

Na het spel hadden wij even pauze om wat te drinken en te eten en om even wat te kletsen. Diegene die naast me zat heette Danbi. Ze was echt super aardig en we hadden veel gemeen. Bij de volgende opdracht moesten wij een bekend merk of bedrijf uit je land kiezen en dat presenteren. Ik had Heineken gedaan want dat was het eerste dat in me opkwam. Heel veel mensen hier wisten niet dat dat uit Nederland kwam. We hadden bepaalde kenmerken en weetjes ervan opgeschreven op een papier en toen iedereen klaar was konden we presenteren. Ik hoefde samen met Danbi niet te presenteren. Na het presenteren was het tijd om naar onze slaapkamers te gaan. De kamers zaten in het gebouw er naast dus dat was super handig. Iedereen was al ingedeeld en ik lag met één meisje uit een andere groep. Nadat iedereen zijn spullen een beetje had uitgepakt gingen we avondeten.

Na het avondeten moesten we weer terug naar het lokaal en daar vertelde ze ons wat er de volgende dag op het programma stond; een bezoek aan Everland gingen en dat we daar een filmpje moesten maken over Everland. Ter voorbereiding werd ons gevraagd dingen over Everland uit te zoeken; de slechte punten, goede punten, concurrentie etc. Gelukkig was ik al eerder naar Everland geweest met mijn vrienden (zie eerdere blog) dus ik wist er wel een beetje van. Toen iedereen had opgeschreven wat die wilde gaan doen, gingen wij dat presenteren. Dit mochten wij in onze eigen taal doen! Ik werd gelijk helemaal enthousiast. Dus toen ik aan de beurt was ging ik gelijk Nederlands praten en het was heel grappig om hun gezichten en reacties te horen. Ze waren er heel positief over en zeiden dat het wel lief klonk.

Nadat iedereen hun presentaties hadden gedaan, vertelde de leraren dat we naar een karaokebar gingen en dat ze kip en pizza hadden besteld die we dan tijdens het zingen konden opeten (nou ja, tussen het zingen door..). Iedereen had er zin in dus we gingen allemaal enthousiast naar de karaokeruimte toe. De ruimte was in het zelfde gebouw als waar we gingen slapen. Het was hartstikke gezellig. Er is veel gelachen, gezongen en gedanst. Op een gegeven moment gaf een van de leraren aan dat het al aardig laat was en dat we richting onze kamers moesten. Na nog even gechillt te hebben met andere exchange studenten zijn wij gaan slapen.

dag 2 

De volgende dag gingen we na het ontbijt naar Everland toe. Gelukkig was het maar een half uurtje rijden, dus waren we er snel. Eenmaal aangekomen moesten we bij onze groep staan en kregen we de kaartjes om naar binnen te gaan. We hadden 4 uur om alles te doen en om te filmen. Nadat we op een paar plekken hadden gefilmd, begonnen we aardig honger te krijgen. We besloten om wat te gaan eten en daarna verder te filmen. Tijdens het eten hadden we het besluit genomen om in 2 groepen verder te gaan. Aangezien het filmen bijna klaar was en ik en 2 anderen niks te doen hadden, zijn wij vast enkele attracties gaan bezoeken; het schiethuis en de amazon express en later met z’n allen in de t-express (een achtbaan). We hadden daar voor 1 uur en 20 min in de rij gestaan, dus weinig tijd over. Nog snel naar de rozentuin en daarna was het al weer tijd om terug te gaan. Eenmaal terug, gingen we avondeten en daarna moesten we bezig met het in elkaar zetten van ons filmpje van Everland. Officieel duurde het camp 3 dagen, maar aangezien ik de volgende dag mijn foreign card moest halen (voor de filipijnen) en ik tevens die dag een Halloween party had met mijn klas en deze niet wilde missen, ging ik in die avond alweer naar huis.

      

    

 

2 Comments

 1. Robbert-jan Jansen

  december 27, 2017 at 11:45 am

  Hallo Bente groetjes van Robbert-jan (je oom) en Barbara. We zijn erg trots op je en we zijn nu in Emmen op bezoek bij je vader en je moeder. We wensen je een gelukkig nieuw jaar en veel goeds.

 2. Barbara Grammeniati

  december 27, 2017 at 11:48 am

  Hello Bente! Your mum and dad are sending you many kisses and looking forward to seeing you in South Korea soon! Have a great New Year!
  Barbara

Leave a Reply