Chuseok

*2 t/m 4 oktober 2107*

Chuseok (soms ook geschreven als ‘Chusok’) is samen met Seollal (Koreaans Nieuwjaar) de belangrijkste feestdag in Korea. Het feest wordt gevierd op de vijftiende dag (volle maan) van de achtste maand volgens de Koreaanse maankalender (september/oktober). Het is ook bekend onder de naam Han-ga-wi (letterlijk: ‘de grote dag in het midden van de herfst’). Chuseok is een traditioneel oogstfeest en wordt ook wel het Koreaans ‘Thanksgiving’ genoemd. Het is een familiefeest waarbij iedereen vrij is en met de familie samen is en graven bezoekt om de overledenen te eren. Chuseok viel dit jaar op 4 oktober.

Dit was ook de reden waarom wij op 2 oktober vroeg in de ochtend vertrokken naar de ouders van mijn gastvader. Na een 2 uur durende reis kwamen wij aan. Het huis was behoorlijk oud en stond er met nog een paar andere oude huizen een beetje verlaten bij. Toen wij binnen kwamen bleken er al meer familieleden te zijn. Er werd ons verteld over de betekenis van deze feestdag. Zo ook over het bezoeken van de graven van de overleden familieleden, wat wij trouwens niet gingen doen. Ook werd er verteld over het traditionele eten, zoals rijstcakjes. Deze mochten wij, na een waarschuwing van een van de familieleden!, ook proeven. Inderdaad niet voor herhaling vatbaar.

Later op de avond hebben nog een traditioneel spel gespeeld met stokken. Er wordt dan een soort bord getekend met een weg die je met je poppetjes af moet gaan. De stokken zijn je dobbelstenen. Je moet ze gooien en hoe de stokken komen te liggen bepaald hoeveel stappen je mag zetten. Als je als eerste alle drie je poppetjes binnen hebt, dan heb je gewonnen. Verder hebben we die dag niet zo veel gedaan. We hebben voornamelijk in huis gezeten. In de avond hebben wij gebarbecued.

De tweede dag stonden we al vroeg op. Ik had slecht geslapen, omdat we met heel veel mensen in een ruimte lagen en er veel geluiden gemaakt werden. Na het ontbijt gingen we op een “stadtour”. Wel een hele korte. Onze gastvader en zijn zus brachten ons met de auto naar de stad. En terwijl mijn gastvader in de auto bleef zitten mochten wij onder leiding van ons gastzusje (9 jaar) rond lopen en wat winkeltjes bekijken. Helaas gingen we binnen een uur al weer naar huis. Op de terugweg stopte we bij een cafeetje waar we nog even wat gedronken hadden. De rest van de dag hebben we daar een beetje binnen gezeten en weer gebarbecued. De volgende dag reden we vroeg in de ochtend weer huiswaarts.

Leave a Reply